Επικοινωνήστε μαζί μας, στείλτε μας τα άρθρα σας και ότιδήποτε θέλετε να σχολιάσουμε ή να καταγγείλετε στο email: bluewhitepassion@gmail.com

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Το πρώτο «βάπτισμα» της Νίκης

Την σεζόν 1953-54 η Νίκη Βόλου συμμετείχε στην Εθνική Κατηγορία και μαζί με την Παναχαϊκή έγιναν οι πρώτες επαρχιακές ομάδες που έπαιξαν στην μεγάλη κατηγορία.
Στις 4 Απριλίου 1954 έγινε η πρεμιέρα του Εθνικού Πρωταθλήματος με μοναδική αναμέτρηση αυτή ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τη Νίκη Βόλου στην Θεσσαλονίκη, όπου η ομάδα της Μαγνησίας πήρε τη νίκη με 2-1.


Στις αρχές της δεκαετίας του '50 η ΕΠΟ αποφάσισε να ανοίξει τη πόρτα σε όλους τους νομούς της χώρας και να μην συμμετέχουν στα προκριματικά για την τελική φάση μόνο οι ομάδες Αθήνας – Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του 1953 αποφασίστηκε να δημιουργηθεί Νότιος και Βόρειος όμιλος που θα οδηγούσαν στην τελική φάση της Εθνικής Κατηγορίας μια από τις ομάδες που θα επικρατούσαν αρχικά στο πρωτάθλημα του νομού της και στη συνέχεια στη μεταξύ τους κόντρα.
Η Νίκη Βόλου πήρε τον τίτλο στην Θεσσαλία και στη συνέχεια αντιμετώπισε την Δόξα Δράμας σε διπλούς αγώνες, αφού η τρίτη ομάδα που θα προερχόταν από την Θράκη δεν συμμετείχε τελικά στον Βόρειο όμιλο επειδή είχε καθυστερήσει το τέλος του πρωταθλήματος τους. Η Νίκη Βόλου επικράτησε με 4-0 εντός της Δόξας Δράμας και ηττήθηκε με 4-2 στην Δράμα. Τότε, όμως, δεν υπήρχε η ξεχωριστή σημασία των εκτός έδρας και χρειάστηκε τρίτη αναμέτρηση μεταξύ τους σε ουδέτερη έδρα, όπου η Νίκη Βόλου επικράτησε με 3-1 και πήρε το εισιτήριο για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα που πρώτη φορά έβαζε ομάδες από την επαρχία στην τελική του φάση, αφού μέχρι τότε συμμετείχαν μόνο οι νικητές από τα αστικά κέντρα. Στο Νότιο όμιλο, η Παναχαϊκή πήρε το εισιτήριο, αφού επικράτησε του Άρη Κορίνθου και της Παλλεβαδειακής.
Την σεζόν 1953-54 η ομάδα του Βόλου συμμετείχε στην Εθνική Κατηγορία και μαζί με την Παναχαϊκή έγιναν οι πρώτες επαρχιακές ομάδες που έπαιξαν στην μεγάλη κατηγορία.
Στις 4 Απριλίου 1954 έγινε η πρεμιέρα του Εθνικού Πρωταθλήματος με μοναδική αναμέτρηση αυτή ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τη Νίκη Βόλου στην Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες ομάδες να δίνουν φιλικά. Η Νίκη Βόλου προηγήθηκε στο 8ο λεπτό με τον Μαύρο, ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε με τον Αγγελίδη και η αναμέτρηση που ήταν ισορροπημένη κρίθηκε στο 80ο λεπτό με το γκολ του Ζαντέρογλου που έδωσε τη νίκη στην ομάδα του Βόλου και οδήγησε τον “δικέφαλο” να καταθέσει ένσταση κατά του κύρους του αγώνα.
Η συνέχεια δεν ήταν η καλύτερη για την ομάδα της Νίκης Βόλου, η οποία βέβαια πήρε και άλλα αποτελέσματα στην παρθενική της συμμετοχή στην κατηγορία. Ηττήθηκε εκτός από όλους τους άλλους αντιπάλους της, αλλά πήρε ισοπαλία από τον ΠΑΟΚ εντός με 2-2, από την ΑΕΚ 0-0 και επικράτησε της Παναχαϊκής με 2-1.


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΟΜΑΔΑ
Β
Ν
Ι
Η
ΓΚΟΛ 
1
Ολυμπιακός
28
8
2
0
33-3
2
Παναθηναϊκός
25
5
5
0
13-5
3
ΑΕΚ 
21
4
3
3
15-17
4
ΠΑΟΚ
17
2
3
5
15-14
5
Νίκη Βόλου 
16
2
2
6
8-19
6
Παναχαϊκή 
13
1
1
8
5-31
* Το σύστημα βαθμολογίας ήταν 3 βαθμούς στη νίκη, 2 στην ισοπαλία και 1 στην ήττα.

πηγή: fotballleaguenews.gr

1 σχόλιο :