Επικοινωνήστε μαζί μας, στείλτε μας τα άρθρα σας και ότιδήποτε θέλετε να σχολιάσουμε ή να καταγγείλετε στο email: bluewhitepassion@gmail.com

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Η πτώση του Βόλου

«Η εκλογή του Μπέου, αν συμβεί, θα είναι συνέπεια της πτώσης, όχι η αιτία της...» λέει απέναντί μου ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς των πολιτικών που ανέδειξε ο Βόλος, εδώ και δύο δεκαετίες. Φυσικά, δεν θέλει να τον κατονομάσω. Παρακολουθεί και αυτός μία πόλη να πέφτει.


Κάποτε ο Βόλος είχε δεκάδες εργοστάσια, τώρα έχουν μείνει μόνο δύο-τρία σημαντικά, τα άλλα υπολειτουργούν ή έκλεισαν. O Bόλος ήταν τόσο σημαντικός για την αστική τάξη που, το 1947, με βασιλικό διάταγμα, αποφασίσθηκε να διαχωριστεί το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου σε δύο κομμάτια: στην εργατική Νέα Ιωνία και στον παράκτιο Βόλο. Έτσι πίστευαν οι ιθύνοντες ότι η πόλη δεν θα έπεφτε στα χέρια των κομμουνιστών. Η αντιπαλότητα αποτυπώθηκε και στο ποδόσφαιρο: από τη μία η Νίκη, από την άλλη ο Ολυμπιακός. Τελικά, ήρθε ο Καλλικράτης και ένωσε τις δύο πόλεις.
Στις εκλογές του 2012 (Ιούνιος), η Αριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τον νομό με 31%. Δύο χρόνια νωρίτερα, ο Πάνος Σκοτεινιώτης, με κομματικές καταβολές στο ΠΑΣΟΚ, κέρδισε τον δήμο του Βόλου, αφήνοντας πίσω του, στον δεύτερο γύρο, τη Ζέττα Μακρή, βουλευτή Μαγνησίας και σήμερα υφυπουργό Υγείας. Η κα Μακρή είναι στην πρωτεύουσα. Οι άνθρωποί της παραμένουν, φυσικά, στον Βόλο. Κοντά στον Αχιλλέα Μπέο. Ο συνδυασμός της λεγόταν Νέος Δήμος-Νέο Ξεκίνημα. Ο συνδυασμός του Αχιλλέα Μπέου λέγεται Νέα Εποχή-Νέα Δυναμική. Τα στελέχη της κας Μακρή είναι, σε μεγάλο βαθμό, στο ψηφοδέλτιο Μπέου. «Για να εξασφαλίσουν την εκλογή τους, άλλωστε η Μακρή δεν μερίμνησε να τους βάλει στο ψηφοδέλτιο που υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία».
Η αλήθεια πρέπει να είναι κοντά σε αυτόν τον ισχυρισμό. «Στη Ν.Δ. άργησαν να καταλήξουν σε υποψήφιο δήμαρχο και επιλέξαμε τον Μπέο. Τους έχουν βαρεθεί όλους αυτούς στον Βόλο» λέει ο οδοντίατρος Αναστάσιος Μπατζιάκας, πρώην δημοτικός σύμβουλος και στέλεχος της τοπικής Ένωσης ποδοσφαιρικών σωματείων. Ρώτησα τι θα κάνουν αν ο Μπέος εκλεγεί, αλλά κηρυχθεί στη συνέχεια σε αργία ή έκπτωτος, λόγω της δικαστικής του εκκρεμότητας για τα «στημένα», για την οποία είχε προφυλακισθεί στο Ναύπλιο κατηγορούμενος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ο Μπατζιάκας απαντά ότι χρειάζεται τελεσίδικη απόφαση. Nομικές πηγές στην Αθήνα έλεγαν στο protagon ότι πράγματι ο κ. Μπέος αν εκλεγεί μπορεί να χάσει το αξίωμά του αν παραπεμφθεί αμετάκλητα. Ωστόσο, η ανάκριση ακόμα συνεχίζεται.
Στελέχη της Ν.Δ. στην Αθήνα λένε ότι ο Μπέος βρήκε χώρο επειδή του τον δημιούργησε η κυρία Μακρή. Η ίδια έχει πικρή εμπειρία καθώς ο άσπονδος εχθρός της (στη Ν.Δ., οι εχθροί είναι πάντα εκείνοι που βρίσκονται στο ίδιο κόμμα) Θανάσης Νάκος ξεκίνησε από την αυτοδιοίκηση για να την αναγκάσει να βλέπει την «πλάτη» του στις τοπικές κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές. Χρειάσθηκε να πεθάνει ξαφνικά ο Θάνασης Νάκος για να δει η κα Μακρή τη Βουλή ξανά. Είναι λογικό να μην επιθυμεί ισχυρές κομματικές προσωπικότητες στην περιφέρειά της. Σε αυτή την πόλη ενας υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ αυτοκτόνησε και ο διάδοχός του από τη Ν.Δ. πέθανε, ενώ ήταν γνωστό ότι η διάδοχός του, του χρέωνε την ήττα της από τον κ. Σκοτεινιώτη το 2010. Ένας πολιτικός της Χρυσής Αυγής, ο κ. Ηλιόπουλος, που εξελέγη το 2012, είναι προφυλακισμένος. Μόνο η κα Μακρή και ο νυν δήμαρχος Πάνος Σκοτεινιώτης μοιάζουν να επιβιώνουν. Αν υπολογίσει κανείς και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τότε αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ο Μπέος είχε πεδίο δόξης λαμπρόν για να κινηθεί.
Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον κ. Μιχάλη Μιτζικό, δικηγόρο που υποστήριξε και τον Ολυμπιακό Βόλου του κ. Μπέου όταν χρειάσθηκε νομικό παραστάτη στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο. Ο Μιτζικός, ένας άνθρωπος που μιλάει χαμηλόφωνα και αγαπάει τη φύση, δεν μοιάζει με τους Έλληνες πολιτικούς. Ξέρει να ακούει και απαντάει μόνο αφού βεβαιωθεί ότι κατάλαβε τι έχει πει ο άλλος. Αλλά η εντύπωση που δίνεται σε ορισμένους στον Βόλο είναι ότι η Ν.Δ. τον υποστηρίζει μόνο και μόνο για να μην καταγραφεί επίσημη υποστήριξη στον Μπέο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον κ. Μαργαρίτη Πατσιαντά, παλαιό στέλεχος της αυτοδιοίκησης, όμως είναι μία υποψηφιότητα που δεν θεωρείται ανταγωνιστική, είναι μάλλον διεκπεραιωτική.
Ο Μπέος, λοιπόν, έχει και την υποστήριξη του Ολυμπιακού Βόλου. Και καθώς η πόλη βουλιάζει κοινωνικά και οικονομικά, ο Ολυμπιακός είναι ένα από τα λίγα στοιχεία της ταυτότητάς της για τα οποία μπορούσε να είναι περήφανη. Εδώ ο Μπέος την έβαλε να παίξει ως και στο Παρίσι... Αυτό φυσικά δεν τον νομιμοποιεί να μιλάει για το «σάπιο πολιτικό κατεστημένο», φρασεολογία κατευθείαν από το λεξιλόγιο της Χρυσής Αυγής. Είναι ωστόσο λάθος να ταυτίζει κανείς τον Μπέο μόνο με τη Χρυσή Αυγή. Ο Μπέος απευθύνεται σε όσους έχουν κουραστεί ή θέλουν να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα. Και, εκτός των άλλων, υπόσχεται ότι θα μετατρέψει τον Βόλο σε Μονακό.
Ο απερχόμενος δήμαρχος Πάνος Σκοτεινιώτης μιλάει για «μαύρο μέτωπο». Του καταλογίζουν ότι βολεύεται πίσω από τον Μπέο για να πολώσει το κλίμα. Η ανάγνωση είναι λάθος. Διότι ακόμα και αν κερδίσει ο Σκοτεινιώτης, με τον Μπέο απέναντι δεν θα μπορέσει να κάνει μία κανονική θητεία. Από την άλλη ο Μπέος επιρρίπτει στον Σκοτεινιώτη ό,τι και ο Μιτζικός: βρώμικη πόλη, γεμάτη αδέσποτα. Άλλωστε ο πολιτικός σχεδιασμός του Μπέου γίνεται από στελέχη της Μακρή. Ο Σκοτεινιώτης παραπονιέται προς τη Ν.Δ. που δεν βρήκε μία λέξη να πει κατά του Μπέου. Και κανένας τους δεν λέει κουβέντα για την ανεργία, το αληθινά μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης.
Εξήντα χρόνια μετά την εκλογή του Γεωργίου Καρτάλη στη θέση του δημάρχου Βόλου, ο επόμενος δήμαρχος της πόλης μπορεί να λέγεται Αχιλλέας Μπέος. Αυτό λέει πολλά για το πολιτικό προσωπικό και περισσότερα για εκείνους που το επιλέγουν.

πηγή: http://www.protagon.gr

2 σχόλια :

  1. ο protagon παιζει μια χαρά το παιχνιδάκι της εξουσίας...... Ας ενημερωθεί όμως ότι τον Δημαρχο της πόλης το εκλέγει η Ν.Ιωνία. Και ο κόσμος της Ν.Ιωνίας θα ψηφίσει σ΄αυτες τις εκλογές τον Μαργαρίτη Πατσιαντά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΥΓΕΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠ'ΤΗ ΠΟΛΗ ΚΥΑΝΟΛΕΥΚΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ ΣΤΗ Ν.ΙΩΝΙΑ ΜΟΝΟ ΝΙΚΗ.ΧΟΝΔΡΕ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.Ο ΘΕΟΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΟΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή