Επικοινωνήστε μαζί μας, στείλτε μας τα άρθρα σας και ότιδήποτε θέλετε να σχολιάσουμε ή να καταγγείλετε στο email: bluewhitepassion@gmail.com

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Ο Μανωλάς μίλησε για όλους και για όλα στο goalpost.gr

«Αυτός είναι ο Στέλιος Μανωλάς» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτής της συνέντευξης-αυτοβιογραφίας, του προπονητή που κοσμεί τον πάγκο της Νίκης Βόλου.
Ποια ήταν η πρώτη του αγαπημένη ομάδα, πώς βρέθηκε στις ακαδημίες τις ΑΕΚ, τι τον έφερε στο «τιμόνι» της Νίκης Β., τι περιμένει από τον Λαλίν, γιατί του αρέσει να πετάει στα σύννεφα και πολλές άλλες απαντήσεις από τον Στέλιο Μανωλά, στον συντάκτη του GoalPOST.gr, Γιώργο Αποστολακόπουλο:
-Ο «λόγος» που θαυμάσαμε τον Μανωλά στα ποδοσφαιρικά γήπεδα...
"Είμαι γεννημένος στο Γαλάτσι, Αθήνα, με καταγωγή του πατέρα μου από τη Νάξο. Η παιδική μου ηλικία ήταν όπως των περισσοτέρων παιδιών σε μία λαϊκή συνοικία. Σχολείο, παιχνίδι στις αλάνες και φυσικά πολύ
ποδόσφαιρο. Στα 14-15 ένας γείτονας που μ' έβλεπε να παίζω μπάλα με πήρε μαζί με δύο μου ξαδέρφια και μας πήγε στην ΑΕΚ."
-Η πρώτη του αγαπημένη ομάδα...
"Η πρώτη ομάδα που υποστήριξα ήταν αυτή του Απόλλωνα, αφού το σπίτι μου ήταν πολύ κοντά στο γήπεδο που έπαιζε. Θυμάμαι, κάθε Κυριακή πήγαινα στο γήπεδο, αφού σ' εκείνη την ομάδα έπαιζαν παιδιά της γειτονιάς μας, λίγο μεγαλύτερα από μένα. Βέβαια, όποτε μπορούσα έβλεπα και την ΑΕΚ."
-Η ποδοσφαιρική του καριέρα αρχίζει από τις ακαδημίες της ΑΕΚ...
"Ήμουν τυχερός, γιατί στην ΑΕΚ τότε υπήρχε η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια, ώστε να γίνει συστηματική δουλειά σε ποδοσφαιρικές ακαδημίες. Το αποτέλεσμα ήταν από εκείνη τη φουρνιά να βγουν παίκτες που αποτέλεσαν τον κορμό της ΑΕΚ για πολλά χρόνια με αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό τους. Βλάχος, Γεωργαμλής, Οικονομόπουλος ήταν μερικοί από τους ποδοσφαιριστές που αναδείχθηκαν από τις ακαδημίες της ΑΕΚ."
-19 ολόκληρα χρόνια στην ΑΕΚ...
"Δεν μετάνιωσα ποτέ που δεν έφυγα από την οικογένεια της ΑΕΚ και παρέμεινα σ' αυτόν τον σύλλογο σε όλη τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής μου καριέρας, αν και κάποτε το οικονομικό δέλεαρ ήταν μεγάλο. Όμως, τότε, το συναίσθημα και το δέσιμο με μία ομάδα ήταν πολύ μεγαλύτερο απ' ότι είναι τώρα. Ένιωθα την ΑΕΚ σαν οικογένειά μου. Κι αν συνυπολογίσουμε πως στην αρχή της καριέρας μου έπαιζα δίπλα σε ινδάλματα που τα έβλεπα μόνο από την τηλεόραση, τότε αυτό το συναισθηματικό δέσιμο έγινε ακόμη μεγαλύτερο.
Στην αρχή της καριέρας μου πανηγύρισα την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Ελλάδας, όμως μετά την αποχώρηση του Λουκά Μπάρλου οι διοικήσεις που ανέλαβαν δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια της προηγούμενης, με συνέπεια να αποδυναμωθεί η ΑΕΚ, αφού πολλοί παίκτες της παραχωρήθηκαν σε άλλες ομάδες.
Πρότασεις για να παραχωρηθώ υπήρξαν πολλές. Ειδικά η πρόταση από τον Ολυμπιακό Π. του Κοσκωτά ήταν πολύ μεγάλη. Μάλιστα, απ' όσο ξέρω η οικονομική πρόταση ήταν ίση με το ποσό για το οποίο παραχωρήθηκε η ομάδα στην επόμενη διοίκηση του κ. Μελισσανίδη και του κ. Καρρά. Επίσης, προτάσεις υπήρξαν και από το εξωτερικό, παρόλο που οι τότε μετακινήσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών σε ομάδες ξένων πρωταθλημάτων ήταν σπάνιες.
Ακολούθησε η «εποχή» Μπάγιεβιτς. Όπου για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, υπήρξε σχέδιο και πλάνο για το πώς η ΑΕΚ θα ξαναγίνει μεγάλη. Σύμφωνα μ' αυτό το πλάνο η ΑΕΚ κάθε χρόνο παρουσιάζονταν και καλύτερη, φτάνοντας το 1993-94 να παίζει το ποδόσφαιρο που θαύμαζε όλη η Ελλάδα."
-Πώς επηρέασε η «διαστημική» ΑΕΚ του 1993-1994 την προπονητική του καριέρα...
"Όπως είναι φυσικό εκείνη η περίοδος σημάδεψε και την προπονητική μου φιλοσοφία. Πάνω απ' όλα στόχος μου είναι το όμορφο κι επιθετικό ποδόσφαιρο, παρόλο που υπήρξα αμυντικός παίκτης. Είμαι της άποψης πως η συνολική λειτουργία μίας ομάδας μπορεί να αναδείξει και τους ποδοσφαιριστές και όχι το ανάποδο. Πάρτε παράδειγμα την Μπαρτσελόνα. Ο Μέσι παίζοντας μ' αυτή την ομάδα φαίνεται υπερπαίκτης, όμως, όταν αγωνίζεται με την Εθνική Αργεντινής, πολλές φορές υπάρχουν γιουχαΐσματα.
Επίσης, η πειθαρχία, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου, ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα εκείνης της ΑΕΚ και σίγουρα, είναι κάτι που επιζητώ από τις ομάδες στις οποίες δουλεύω."
-Τα πρώτα προπονητικά του βήματα...
"Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής μου καριέρας, αρχίζω την προπονητική. Αφού απέκτησα τα πρώτα μου προπονητικά διπλώματα, δέχτηκα πρόταση από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να αναλάβω την Εθνική Ελπίδων. Αποτελούσε συνήθη τακτική, τότε, παίκτες που είχαν προσφέρει στην Εθνική ομάδα και αποσύρονταν από την ενεργό δράση να αναλαμβάνουν τις Εθνικές των μικρότερων ηλικιών. Απ' αυτό το πόστο είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον κ. Ρεχάγκελ και να ζήσω από κοντά την μεγάλη πορεία της Εθνικής, αφού η Ελπίδων έπαιζε πάντα με τον αντίστοιχο αντίπαλο της Εθνικής Ανδρών.
Με την Εθνική των Ελπίδων είχαμε μία πολύ καλή πορεία και μάλιστα είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε αυτή της Ισπανίας, που παίκτες της, ήταν ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται τώρα στην Εθνική Ισπανίας. Είμαι υπερήφανος, καθώς μέσα από εκείνη την ομάδα αναδείχθηκαν παίκτες που πρωταγωνίστησαν ή και ακόμη πρωταγωνιστούν στους αγωνιστικούς χώρους, όπως ο Σαλπιγγίδης, ο Σεϊταρίδης, ο Αμπάρης, ο Αμανατίδης κ.α.
Μάλιστα, μ' εκείνη την ομάδα είχαμε τερματίσει δεύτεροι στον όμιλο, με αποτέλεσμα να μην πάρουμε την πρόκριση στα τελικά."
-Πέρασμα από την Ραπίντ Βουκουρεστίου...
"Η συγκυρία μ' έφερε στο πόστο του Τεχνικού Διευθυντή στην ομάδα της Ραπίντ Βουκουρεστίου. Όμως η θητεία κράτησε μόλις τρεις μήνες, αφού η πορεία της ομάδας δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες για να συμβεί αυτό. Φυσικά, δεν μπορούσα να αλλάξω και πολλά πράγματα αφού ανέλαβα μεσούσης της σεζόν."
- Στο πόστο του Τεχνικού Διευθυντή της ΑΕΚ...
"Ως Τεχνικός Διευθυντής της ΑΕΚ έμεινα για περίπου εννιά μήνες. Αποφασίσαμε να κάνουμε μία προσπάθεια να ξαναφέρουμε την ομάδα στην κορυφή και γι' αυτό τον λόγο συνεργαστήκαμε με τον Μπάγεβιτς. Παρόλα τα προβλήματα η ομάδα πραγματοποίησε μία καλή πορεία και τερμάτισε 2η στα play off, ενώ έφτασε και στον τελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Π. όπου έχασε στα πέναλτι."
-Η κρούση από τη Νίκη Βόλου και η γνωριμία με τον Λεωνίδα Μπίλη...
"Η πρώτη κρούση για να αναλάβω τη Νίκη Βόλου έγινε τηλεφωνικά από τον Ανδρέα Πάτση. Πριν το ραντεβού μας έψαξα για την ιστορία της Νίκης Βόλου και βρήκα πως πρόκειται για ιστορικό σύλλογο με κόσμο. Οπότε, συνομιλώντας και με τον πρόεδρο της ομάδας πείστηκα να καθίσω στον πάγκο της Νίκης. Ο Λεωνίδας Μπίλης έπαιξε σημαντικό ρόλο, επίσης, αφού με παρότρυνε χωρίς δεύτερη σκέψη να αναλάβω, καθώς είχε δει τη Νίκη Β. σε δύο παιχνίδια φέτος και γνώριζε τη δυναμική της. Τον Λεωνίδα αποφάσισαν να τον έχω και συνεργάτη, αφού έχουμε την ίδια φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο."
-Η πρώτη άποψη για την ομάδα της Νίκης Βόλου...
"Αυτό που διέκρινα πρώτα είναι πως η ομάδα διέθετε ένα καλό «κορμό» ποδοσφαιριστών με εμπειρία και ποιότητα. Πολύ θετικό πως πρόκειται και για πολύ καλά παιδιά. Σίγουρα, αυτό δεν σήμαινε πως δεν θα κάναμε κάποιες κινήσεις στη μεταγραφική περίοδο."
-Για τις μεταγραφές της Νίκης...
"Στο μεταγραφικό παζάρι κινηθήκαμε με βασικό γνώμονα να ενισχυθούμε με ποδοσφαιριστές που θα είναι καλύτεροι απ' αυτούς που θα αποχωρίσουν. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η ηλικία, αφού στο πλάνο που σχεδιάσαμε αποφασίσαμε να κατεβάσουμε τον μέσο όρο ηλικίας της ομάδας. Οι περισσότεροι νεαροί ποδοσφαιριστές που αποκτήσαμε, πρώτα δοκιμάστηκαν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Ο Λαλίν πιστεύω πως θα βοηθήσει. Χρειάζεται κάποιο χρόνο προσαρμογής, όμως πολύ σύντομα θα δώσει λύσεις. Για τον Κοντοδήμο δεν χρειάζεται να πούμε κάτι, αφού είναι γνωστός ποδοσφαιριστής με μεγάλη θητεία στη Σούπερ Λιγκ. Είναι λογικό οι παίκτες που αποκτούμε να κινούνται και εντός ορίων ενός μπάτζετ και πάντα σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ομάδας. Αυτό που καταφέραμε με τους παίκτες που αποκτήσαμε είναι πως σε πολλές θέσεις έχουμε δύο ισάξιους παίκτες.
Η φιλοσοφία μου, ξαναλέω, είναι πάνω απ' όλους η ομάδα. Ένας παίκτης μπορεί να διακριθεί μόνο αν η ομάδα παίζει όμορφα και κερδίζει."
-Αν θα γίνουν άλλες μεταγραφικές κινήσεις...
"Δεν αποκλείουμε ότι θα αποκτήσουμε άλλον ή άλλους ποδοσφαιριστές όμως, αν κάτι προκύψει θα πρέπει να καλύπτει ανάγκες μας και να είναι καλύτερος απ' αυτούς που διαθέτουμε. Επίσης, πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε πως οι παίκτες που διαθέτουμε θα πρέπει να αγωνίζονται. Σε διαφορετική περίπτωση αρχίζει η δικαιολογημένη γκρίνια. Ένας αριστεροπόδαρος στόπερ κι ένας επιθετικός θα ήταν επιπλέον λύσεις για τον μαραθώνιο που έχουμε μπροστά μας με παιχνίδια Κυριακή – Τετάρτη.
Σ' αυτό το πρωτάθλημα των τόσο πολλών αγωνιστικών είναι σίγουρο πως θα χρειαστεί να γίνει ροτέισον. Για να κάνεις κάτι τέτοιο χωρίς απώλειες θα πρέπει να έχεις 27 ισάξιους ποδοσφαιριστές. Ποια ομάδα όμως μπορεί να διαθέτει τόσους ισάξιους ποδοσφαιριστές; Οικονομικά και μόνο είναι αδύνατο. Το θέμα είναι να πετύχεις να λειτουργεί η ομάδα με την ίδια φιλοσοφία όποιοι κι αν παίζουν σ' αυτή."
-Για την αγωνιστική παρουσία της Νίκης Βόλου...
"Στα εντός έδρας παιχνίδια τα έχουμε πάμε πολύ καλά και έχουμε αποδώσει όμορφο και σύγχρονο ποδόσφαιρο. Στα εκτός έδρας μας λείπει η διάρκεια. Σε Καλλιθέα, Γάζωρο και Επανομή παίξαμε καλά για ένα ημίχρονο. Αντιμετωπίζουμε κι ένα πρόβλημα με τις βαθιές μπαλιές των αντιπάλων μας, αφού μας λείπει λίγο ύψος στην άμυνα, όμως δουλεύουμε για να γινόμαστε καλύτεροι και πιστεύω πως έχουμε όλες τις δυνατότητες να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας."
-Για το ματς με την Παναχαϊκή...
"Η Παναχαϊκή είναι μία ιστορική ομάδα. Μπορεί να μην είναι σε καλή βαθμολογική θέση όμως αυτό δεν πρέπει να μας επηρεάζει γιατί η δυναμική μίας ομάδας θα αποτυπωθεί στο τέλος του πρωταθλήματος, στον βαθμολογικό πίνακα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κέρδισε τον Ολυμπιακό Βόλου, ο οποίος, επίσης, είναι μία πολύ καλή και σφιχτή ομάδα. Κι όλοι είδαμε πόσο σθεναρά αντιστάθηκε στον Ολυμπιακό Π. και πως έχασε στο τέλος. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί είναι πολύ επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις, να έχουμε υπομονή και θεωρώ πως πρόκειται για το δυσκολότερο παιχνίδι που έχουμε δώσει ως τώρα."
-Για τον κόσμο της Νίκης Βόλου...
"Στόχος μας να φέρνουμε στο γήπεδο όλο και περισσότερο κόσμο μέσα από το καλό ποδόσφαιρο που θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να παίζουμε. Πιστεύω και θέλω, την Κυριακή να έχει περισσότερο κόσμο από τις προηγούμενες φορές, μιας και το παιχνίδι αυτή τη φορά δεν είναι τηλεοπτικό. Είναι σημαντικό ότι μας συμπαραστέκονται εντός και εκτός έδρας. Σαν άνθρωπος λειτουργώ πολύ με το συναίσθημα και γι' αυτό το λόγο δεν άρχισα και ολοκλήρωσα την ποδοσφαιρική μου καριέρα σε μία ομάδα. Με τη Νίκη Βόλου και τον κόσμο της νιώθω αυτό το συναισθηματικό δέσιμο."
-Για τη συνεργασία με τη διοίκηση...
"Στα πλαίσια των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ποδοσφαιρικές ομάδες, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη συνεργασία που έχουμε. Ο κ. Πάτσης είναι δίπλα μας και όλοι γνωρίζουμε πως έχει να αντιμετωπίσει πολλές «αμαρτίες» παλιότερων διοικήσεων. Γνωρίζω πως σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι πρέπει να δίνει ένα σημαντικό ποσό σε διακανονισμούς, για να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του. Βέβαια, η καλή συνεργασία εξαρτάται και από τα αποτελέσματα τα οποία φέρνουμε. Όσο κι εμείς είμαστε συνεπείς σ' αυτό που κάνουμε νομίζω πως όλα θα πάνε καλά."
-Για το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ...
"Την πρώτη περίοδο που κάθισα στον πάγκο της Νίκης Β. δε γνώριζα τη δυναμική των άλλων ομάδων και σίγουρα δεν περίμενα πως οι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ θα ήταν τόσο δυνατές. Σήμερα, μπορώ να πω, πως πολλές ομάδες της κατηγορίας θα μπορούσαν να αγωνίζονται στη Σούπερ Λιγκ. Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ είναι καλύτερο απ' αυτό της Σούπερ Λιγκ.
Βέβαια, διαφωνώ κάθετα να υπάρχουν 40 αγωνιστικές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Είναι απίστευτα κουραστικό για τους ποδοσφαιριστές και οικονομικά οι ομάδες «ματώνουν»."
-Για τη διαιτησία της Φούτμπολ Λιγκ...
"Η διαιτησία γενικότερα στη Φούτμπολ Λιγκ είναι σε καλό επίπεδο κι ελπίζω αυτό να διατηρηθεί ως το τέλος του πρωταθλήματος."
-Του αρέσει να πετάει στα σύννεφα...
"Σαν ποδοσφαιριστής ταξίδευα πολύ με αεροπλάνα και πάντα μου άρεσε να περνάω ώρες στα πιλοτήρια, κάνοντας συνεχώς ερωτήσεις στους πιλότους. Έτσι όταν είχα το χρόνο απόκτησα δίπλωμα πιλότου και με λίγους φίλους έχουμε ένα μονοκινητήριο αεροπλάν,ο με το οποίο επισκεπτόμαστε μέρη πανέμορφα που έχει η Ελλάδα. Πολλοί πιστεύουν πως αυτό το χόμπι είναι για λίγους κάτι που δεν αληθεύει, αφού ένα μονοκινητήριο μπορεί να αγοραστεί ακόμη και με 30.000€."
-Για την πόλη του Βόλου...
"Ο Βόλος ίσως είναι η πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας. Γνώριζα την περιοχή αφού εδώ και χρόνια επισκέπτομαι συχνά το Πήλιο και το χιονοδρομικό του κέντρο. Σίγουρα, έπαιξε ρόλο στην απόφασή μου να έρθω στη Νίκη, όμως όχι τον πρωταρχικό."

πηγή: goalpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου